Digitale vaardigheden en zorgtechnologie. Twee thema’s waar elke zorgprofessional een deel van zijn of haar leertijd aan zou moeten besteden. Toch zijn beide onderwerpen vaak onvoldoende geborgd in de bestaande opleidingen en trainingen. Terwijl het zo gemakkelijk te regelen is. Goede voornemens moet je eigenlijk zelf formuleren natuurlijk, maar ik die graag een suggestie voor je werklijstje:

1 Zorg dat er in elke training en scholing die je aanbiedt een digitaal element zit.
Een online quiz, een werkvorm via internet, een opdracht op de iPad. Daarmee maak je digitalisering gewoon en dagelijks. En heb je bijvangst: je medewerkers worden steeds digivaardiger. Heb je een groep met starters? Nodig dan een digicoach uit bij je training die extra hulp kan bieden.

2 Leg in elke inhoudelijke scholing direct een link naar de nieuwste eHealthtoepassing die past bij de doelgroep, de methodiek of het protocol.
Training dementie? Welke producten zijn er beschikbaar voor de cliënt of de mantelzorger. Training autisme? Welke apps zijn er voor mensen met autisme? Training verpleegkundige handelingen? Welke technologische hulpmiddelen zijn er beschikbaar? Training Wet zorg en dwang? Is daar niet een app voor?
Houd je training actueel en spar als opleider met de portefeuillehouder innovatie uit je organisatie over hoe je dit in 2021 gaat doen. Bedenk ook hoe je de kennis gaat borgen. Is innovatie nog niet duidelijk belegd in jouw organisatie? Neem dan zelf initiatief en neem een kijkje op de website www.zorgvannu.nl. Daar kun je zoeken op thema’s en aandoeningen.

3 Maak je opleiders digitaal vaardig en vergroot de kennis op het gebied van digitale toepassingen.
(en dat gaat verder dan kunnen werken met een smartboard). Organiseer een training met de nieuwste digitale werkvormen. Of laat ze deelnemen aan een training zorgtechnologie om geïnspireerd te raken over het thema.

Alleen samen maken we de inhaalslag. Koppel een actie aan je goede voornemen en plan gezellig vast iets in voor de tweede week van januari. Succes!

Nog meer tips hoe je een tandem maakt van de opleider en de innovator? Deel ze vooral.

Suzanne Verheijden
Buro StrakZ