Oeps….  

Ken je dat, dat als je een mailtje gaat schrijven je vaak eerst snel wat steekwoorden en -zinnen opschrijft om daarna rustig te kijken naar de volgorde, de inhoud, de toon etc. Ik doe dat vaak. 

Meer dan 15 jaar geleden werkte ik bij een internetbureau dat websites maakt. Ik en een klant waren het over een aantal zaken niet eens. Dat wilde ik wel eens een keertje luid en duidelijk op papier zetten in een mailtje. En dus begon ik met woorden en zinnen die nogal kritisch waren – en misschien zelfs over het randje gingen. “…Wat zit je nou te zeuren man, want we hadden toch afgesproken dat…” en ook “… Voor deze werkzaamheden dan maar wat minder uren rekenen en verderop iets meer…  en deze laatste “…Als je het zo goed weet, doe het dan lekker zelf joh…

Niet hele tactische zinnen om te sturen, maar in mijn achterhoofd dacht ik: “Daar maak ik nog wel een net en acceptabel verhaal van”.  Nou, niet dus! Want wat ik niet wist is dat er een snel toets (CTRL + ENTER) is binnen Outlook, die je mail verzendt zonder dat je zelf op verzenden klikt. En ja, als je driftig aan het typen bent, wil het soms wel eens voorkomen dat je per ongelijk die twee toetsen tegelijk in drukt. OEPS dus! 

En zo geschiedde: Daar ging mijn mail met zinnen die de klant niet zo leuk zou vinden. Wat een blunder! Vijf minuten later gaat de telefoon. Met een lichte trilling in mijn stem neem ik op en de andere kant van de lijn zegt: “Hoi, ik zie net je mailtje….enne… eigenlijk heb je wel gelijk. Ik ben lastig en we hadden het inderdaad anders afgesproken. Ik zag het verkeerd en sorry daarvoor.” 

Pfjjijeeeeuw, dat liep gelukkig goed af. Sindsdien zet ik pas als aller-allerlaatst het mailadres in het AAN veld, als ik zeker weet dat de tekst goed is en de mail de deur uit kan. 

Ralph Bouman