Bij mijn vorige werkgever was ik in het bezit van een werktelefoon voor contacten binnen en buiten de organisatie. Regelmatig verstuurde ik voor gemak wat bruikbare informatie via WhatsApp van mijn privé- naar werktelefoon en andersom.
Nadat ik bij een andere organisatie aan de slag ben gegaan heb ik mijn werktelefoon netjes ingeleverd. Soms verstuurde ik nog wel eens wat handige informatie via WhatsApp naar mijn werknummer, zodat ik e.e.a. eenvoudig kon terugvinden: een soort klembord. Het gesprek met mijn ‘werktelefoon’ werd voor mij steeds meer een soort ‘dropbox’ waar ik gauw wat plaatjes in bewaarde of voorbeeld-teksten in schreef, harstikke handig!
Recent – zo’n half jaar na het inleveren van mijn werktelefoon – had ik een lastig gesprek met een jongen die erg van mij gecharmeerd was, waarbij ik duidelijk moest maken dat we op deze manier niet verder konden gaan. Ik was ontzettend druk met de generale repetitie in het chat-gesprek met mijn oude werknummer. Na vele pogingen was mijn ruwe diamant van dit ‘slecht nieuws bericht’ omgetoverd tot een betoog waar zelfs het groot dictee der Nederlandse taal niet aan kon tippen. Lief en leed bleef niet gespaard en tot in detail moest duidelijk worden waarom ik de keuze moest maken, die ik moest maken. Tevreden met de inhoud stuur ik dit bericht door naar de jongen waar het uiteindelijk om draaide.
In lichte spanning zit ik te wachten op een reactie, die gelukkig niet lang op zich liet wachten. Plots stijgt mijn hartslag naar 200 als ik zie wie mij op dat moment een berichtje terug stuurt: mijn eigen werktelefoon!
Ik citeer: ‘Hoi, ik denk dat je het verkeerde nummer hebt. Dit is een werktelefoon van facilitair en niet meer van *naam*. Groetjes K’
Mijn werktelefoon (althans: werknummer) bleek overgedragen aan een nieuwe collega, die op haar eerste werkdag verrast werd met mijn lief en leed van het afgelopen half jaar met een knaller van een verhaal op het einde. Met het schaamrood op mijn lippen verwijder ik zo snel als ik kan alle eerdere correspondentie, beeldmateriaal en overige privacygevoelige informatie en vraag mijn oud-collega hetzelfde te doen.
Blijf mij toch afvragen wat ze thuis vertelt heeft toen haar partner vroeg hoe haar eerste werkdag was… Voor mij een leer voor de volgende keer.

Begeleider gehandicaptenzorg