Ken je de uitdrukking: “Je moet niet de aap op je schouder nemen”?
Het is een belangrijk uitgangspunt voor digicoaches, maar ook voor ambassadeurs zorgtechnologie.

De aap staat namelijk symbool voor de verantwoordelijkheid die je (over)neemt als coach. Als je “ja” zegt op een vraag of opdracht, accepteer je de aap en daarmee de verantwoordelijkheid op je schouders. Jij bent dan hard aan het werk als coach in plaats van de coachee. Dan ben jij het toetsenbord aan het bedienen, de zaken aan het regelen, de helpdesk aan het bellen, de technologie aan het installeren en kan de coachee lekker achter over leunen. Maar met name digitale starters of aarzelende technologiegebruikers zijn er meester in geworden om de verantwoordelijkheid terug te leggen, te delegeren, smoesjes te verzinnen (ik heb mijn bril vandaag niet bij me). Dat maakt het soms lastig om los te laten!

Met een verwenmomentje is niks mis maar mensen leren het meest als ze het zelf doen, zelf ervaren. En dus zelf de verantwoordelijkheid nemen. Dus onze tip van de week: loopt de coaching even stroef, staat het zweet op je bovenlip of zit je hele lijf in de actiestand? Vraag jezelf dan even af of je op dat moment de aap op je schouder hebt. Is het antwoord ja: stel een vraag, laat dat toetsenbord of die technologie los, leun achterover en zorg dat de aap weer terecht komt waar hij hoort: bij de collega die je coacht!

 

Extra tip: ook een handige vaardigheid om niet alle taken van het team op je schouders te krijgen! Soms helpt het al om even een stilte te durven laten vallen als de vraag gesteld wordt: “Wie pakt dit op?”. 😁