Ralph Werkman is 45 jaar en werkt als agogisch begeleider bij GGZ Breburg binnen wonen en is daarnaast 8 uur per week digicoach. Collega’s kunnen hem de hele week, maar ook op een vaste dag bereiken met digitale vragen via mail, telefoon en face to face zien. Samen met zijn collega digicoaches verzorgt hij kick-offs bij elk team waarin ze uitleggen wat een digicoach kan betekenen. Hij heeft plezier in zijn rol maar merkt dat medewerkers niet altijd enthousiast zijn om met digitalisering aan de slag te gaan of te werken aan hun digitale vaardigheden. Hij schat in dat zo’n 50 % van de collega’s wel een vorm van weerstand heeft, maar hij ziet een lager percentage collega’s dat ook om hulp vraagt.

Ralph: “Ik schrik er toch wel van hoeveel mensen er nog op tegen zijn of zeggen ‘Ik zie er het nut niet van in’ en ‘Ik vind het allemaal niet nodig’ of ‘Het lukt wel op mijn werk’. Terwijl mijn collega’s en ik toch echt zien dat er winst te behalen is!”. Soms gaat hij het gesprek aan en vraagt hij waarom ze nog geen afspraak gepland hebben en soms geeft hij gewoon ongevraagd feedback en tips over hoe dingen slimmer kunnen. Daarnaast gaat hij binnen zijn digicoachuren regelmatig echt op locatie tussen de cliënten zitten om de drempel voor medewerkers laag te houden.

Ook al heeft hij vanuit zijn werk al allerlei trainingen gevolgd rondom gesprekstechnieken en agressie; Ralph besloot hij zich op te geven op de training ‘Motiveren van collega’s, omgaan met weerstand’ van Buro StrakZ. Zijn doel? Nog beter worden in het omgaan met weerstand van collega’s.

Ralph is razend enthousiast over de eendaagse training. Hij wilde graag leren hoe hij mensen die hem niet weten te vinden kan verleiden tot leren en hoe hij binnen een gesprek om kan gaan met weerstand van collega’s. Ralph: “Echt mijn complimenten voor jullie over de training! Overzichtelijk en veel afwisseling. Ik heb veel tools en houvast gekregen. De trainer Krista was superdeskundig en ik heb ook echt gelachen om de energizers die we tussendoor deden. Die waren niet standaard zeg maar…  De locatie was prettig en lekker informeel en ik heb echt veel geleerd. Fijn dat ook alles uit de training na afloop gedeeld wordt zodat ik het kan gebruiken in mijn werk en niet de hele tijd mee hoef te schrijven, want (lachend) dan mis ik de helft.”
Hij vervolgt: “Ik heb geleerd waar weerstand vandaan kan komen en daardoor begrijp ik het gedrag ook beter. Er kunnen zoveel redenen zijn en weten wat er achter zit maakt dat je de juiste aanpak kan kiezen. De theorie helpt me alles te onderbouwen en ik weet nu hoe ik in verschillende situaties kan reageren. Soms is er bijvoorbeeld gewoon onvoldoende veiligheid in een team om te leren en zijn mensen bang voor alle veranderingen. Ik vond vooral de ijsberg van McClelland fascinerend! Die theorie over communicatie en de bovenstroom en de onderstroom sprong er voor mij echt uit.

Ik heb ook ontdekt dat ik zelf altijd te snel wil en ga. Ik begrijp collega’s nu beter en neem meer tijd en zoom in op de weerstand in plaats van zeggen “Ja, kom op man, je moet hier gewoon mee aan de slag, ook voor je collega’s!”

De groep heeft geoefend met gesprekstechnieken en Ralph leerde eerst contact te leggen voordat hij meteen de inhoud in ging en vond de oefeningen over soorten vragen die je kan stellen heel waardevol. “Het is ook fijn om je casus in te kunnen brengen, al had ik wel meer tijd willen hebben om die goed toe te lichten en er echt mee de diepte in te gaan”.
Ralph vertelt: “ik ben de nieuwste digicoaches van mijn team en ik pakte laatst een moeilijke casus op waar collega’s een beetje op vast liepen. Ik heb doorgezet en toch echt mooie dingen kunnen bereiken met die collega. Ja dat is wel gaaf!”

Wil jij ook leren hoe je collega’s kunt motiveren en theorie combineren met praktijkervaring en originele en effectieve werkvormen? Meld je dan op www.burostrakz.nl/trainingen. Op 2 april 2024 staat er weer een open training gepland.