Veranderkracht vergroten via je privéleven

Van kinds af aan houd ik al van nieuwe dingen proberen en bedenken, van afwisseling en van variatie. Samen met een vriendin had ik een leuk ritueel bedacht voor als we samen boodschappen deden tijdens onze studententijd. We kochten allebei een product voor elkaar waarvan we zeker wisten dat de ander het nog nooit geproefd had. Zo at ik het mierzoete, zeer ongezonde (maar stiekem vet lekkere) broodbeleg dat je op de foto ziet. Er waren maar 2 regels voor onze activiteit: het moest betaalbaar zijn (de stufi was niet eindeloos) en het product mocht niet van het merk Struik zijn (want dat was naaierij 😉). Als we uit eten gingen kozen we altijd een restaurant dat we nog niet kenden.
Ik probeerde nieuwe sporten met de studentenkaart en schreef me in op een extra opleiding om de leukste vakken daar uit te volgen. (Dat mocht toen nog voor hetzelfde collegegeld). Ik studeerde tijdens mijn werkzame leven Psychologie van Verandermanagement, Strategisch Verandermanagement en volgde een opleiding Trainer Creatief Denken. Ik deel digitips op www.burostrakz.nl bij ‘Oh kan dat ook zo!?’ en probeer ze eerst zelf uit. Ik houd me al jarenlang bezig met innovatie en educatie in de zorg.

Kortom. Ik schreef er al eerder over: ik houd van het fenomeen verandering.

Voor een keynote Veranderkracht voor @Vilans verzamelde ik tips om je veranderkracht als zorgprofessional te vergroten en besloot mijn rijtje activiteiten voor veranderkracht zelf ook weer uit te breiden. En dat heeft me zo ongelooflijk veel leuke nieuwe dingen gebracht dat ik het met jullie wil delen!

Ik begon met avontuurlijk wandelen. Ik ga naar een bos, park of wijk in en om Nijmegen, parkeer mijn auto en kies vanaf dat punt zoveel mogelijk wegen of bospaadjes die ik niet ken. Ken ik de weg links, dan ga ik rechts. Heb ik geen idee waar een paadje toe leidt? Dan kies ik die. Ik heb prachtige nieuwe watertjes, boswegen, velden, paardrijroutes (maar dan te voet), huizen, en straten ontdekt. (Mijn navigatieskills bleken minder ontwikkeld dan mijn nieuwsgierigheid dus ik heb al snel de app ‘Find my car’ moeten installeren om ook weer thuis te komen).

Maar ik wilde nog meer verandering!

Ik kook verplicht 1 x per week iets dat ik nog nooit gemaakt heb. Ik rijd andere routes naar huis (ook al is het om), ik luister naar allerlei Podcasts binnen en buiten mijn vakgebied, en vraag regelmatig lees-en luistertips aan anderen. Ik heb ook Google Alerts op interessante thema’s ingesteld. Ik gebruik de functie ‘Play Something’ op Netflix waarbij je een serie of film aangeboden krijgt die waarschijnlijk bij je past zonder dat je een keuze maakt uit het menu. #verrassing. Het wordt bijna een sport en I ❤ it.
De zorg is in beweging en veranderkracht is een belangrijke 21e eeuwse vaardigheid. Willen veranderen (veranderbereidheid) en kunnen veranderen (wendbaarheid). Ik gun jou ook al deze leuke ervaringen. Is het nodig, of ben je al doorlopend in beweging? Waar ga jij vanavond avontuurlijk wandelen? Laat je verrassen of verras je zelf. Heb je tips? Deel ze dan in de reacties!

Hoe veranderkrachtig ben jij? Samen met Marleen Wilshut ontwikkelde ik een zelftest, speciaal voor de zorg. Gratis analyse op: Zelftest veranderkracht – Buro Strakz.

Suzanne Verheijden
9 augustus 2021