Tip 1

BNR Beter
In BNR Beter praat Harmke Pijpers je bij over de laatste zorgontwikkelingen.
De aflevering van 29 maart 2022 heet “Stel dat ouderenwoningen aanvoelen als een echt thuis”
De diagnose dementie roept geen prettig beeld op. “Je verliest jezelf en elkaar” en in een vergevorderd stadium ben je veroordeeld tot het verpleeghuis waar je je dagen slijt achter gesloten deuren en tussen de plastic bloemen.
Is dit de enige manier om te zorgen voor mensen met dementie of kan het ook anders? Teun Toebes en Hilde Verbeek denken van wel. Teun Toebes is verpleegkundige en hij maakt zich hard voor een meer menselijke dementiezorg. Hilde Verbeek is hoogleraar Zorgomgeving voor Kwetsbare ouderen aan de Universiteit Maastricht en zij doet onderzoek naar het effect van de zorgomgeving op het ziektebeloop.

Luister de podcast hier:
https://www.bnr.nl/podcast/beter/10471632/stel-dat-ouderenwoningen-aanvoelen-als-een-echt-thuis 

Tip 2

BNR Beter over zorgmijdende ouderen
Zorgmijdende ouderen wantrouwen professionals
De ideologie dat iedereen zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen en daar verzorgd moet worden, klinkt heerlijk, maar het heeft ook een keerzijde, want mensen die zorgmijden, verdwijnen met deze aanpak steeds meer uit beeld.
Tara Koenders, adviseur dementie bij Vilans, legt uit dat het belangrijk is om een diagnose dementie niet te lang uit te stellen. Terwijl Sjef van der Klein, sociaal werker bij Contour de Twern uit Tilburg, vraagt zich af wanneer zorgmijden een probleem is en vooral voor wie het een probleem is.

Luister de podcast hier:
Zorgmijdende ouderen wantrouwen professionals | BNR Nieuwsradio

Bron:
Marijke Krabbenbos, innovatiemanager Magentazorg

Tip 3
Tegenlichtpodcast
Hoe bereiden we ons voor op de ‘grijze golf’ die Nederland de komende jaren te wachten staat? Als het aan Jos de Blok ligt maken we allereerst een einde aan de managementcultuur die de zorg in een houdgreep heeft.

Luister de podcast hier:

Jos de Blok: we kunnen vergrijzing alleen aanpakken als we een einde maken aan de managementcultuur – Tegenlicht Podcast | Podcast op Spotify