Heb jij de gratis versie van ChatGPT al gevraagd wat je er allemaal mee kunt doen? Nee? Probeer het zeker een keer uit!

Van onze trainers én ChatGPT zelf kregen we tips waarvoor je ChatGPT kunt gebruiken. Fijne inspiratie om zelf los te kunnen gaan :). Ook delen we prompts ter inspiratie!

Een prompts is jouw vraag/instructie aan ChatGPT en de prompts die we delen kun je simpelweg kopiëren en plakken in ChatGPT. Vul aan met jouw eigen input en laat de chat z’n gang maar gaan!

Zomaar wat ideeën waarvoor je ChatGPT kunt gebruiken:
Laat het een samenvatting maken, een verhaal schrijven, gedicht maken, songtekst schrijven, tekst vertalen, spellingscontrole doen, laat het je helpen bij een brainstorm, een recept voor het diner, leer een nieuwe taal, plan een reis (vraag naar reisadvies, route, steden, lokale gerechten), bedenk nieuwe productideeën, bespreek je favoriete boek of film en vraag om aanbevelingen, vraag om raadsels of (wiskundige) puzzels, vraag naar historische gebeurtenissen, trainingsschema’s, voedingstips, doe een rollenspel. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Huis, tuin en keuken prompts
Met deze prompts kun je eenvoudig van start! Kopieer ze of laat je erdoor inspireren. Of spreek ze in met de spraak naar tekst functie in de app.

👉 Ik heb kip, een halve venkel en rijst in huis. Wat kan ik hiermee maken? Geef me 3 ideeën voor recepten.

👉 Hoe verzorg ik mijn rozenstruik het beste in de winter?

👉 Hoe repareer ik een lekkende kraan in de keuken? Geef me stap voor stap een instructie.

💡Eerste output gekregen? Verbeter ze door feedback te geven. Geef bijvoorbeeld aan hoe lang je in de keuken wilt staan, welk dieet die gast aan tafel aanhoudt of…

Advies coachen digitale starter + zelfscan voor de coach op empathie
👉 Adviseer: waar moet ik als digicoach rekening mee houden bij het coachen van een digitale starter? Geef 5 adviezen.

👉 Ik wil me ontwikkelen in empathie. Maak een zelfscan die ik kan invullen als digicoach om te achterhalen hoe empathisch ik ben. Gebruik 5 stellingen op een 10 punts schaal, waarmee ik mezelf kan scoren op 5 verschillende onderdelen van empathie voor digicoaches.

👉 Advies vragen kun je natuurlijk over alles. Hoe concreter je de context en jouw wensen meegeeft, hoe beter het zal aansluiten. Naast een zelfscan, kun je daarna ook andere materialen laten maken, zoals een checklist, een draaiboek, etc.

Herschrijven op taalniveau
Gebruik ChatGPT om een tekst te schrijven in een taalniveau naar keuze, zodat jouw doelgroep het kan lezen.

👉 Analyseer mijn tekst op taalniveau gebruik hiervoor de Europese niveaus A1-C2. Geef voorbeelden van zinnen en leg uit welk taalniveau ze zijn. [VOEG TOE: JOUW TEKST OF EEN LINK VIA EEN PLUGIN].

Extra prompt: suggesties voor verbetering in een tabel: voor en na
👉 Herschrijf nu de tekst, zodat deze op B2 taalniveau komt. Zet je antwoord in een tabel. De originele tekst in kolom 1. In kolom 2 de nieuwe versie op B2 niveau.

Inspiratie blended ontwerp training
Gebruik ChatGPT om een blended ontwerp te maken voor een bepaald doel. Maak de prompt op maat zodat hij aansluit bij wat jij wilt bereiken! Veel plezier!

👉 ChatGPT, jij bent een instructional designer, met de taak om een effectief blended leerontwerp te maken voor de doelgroep: [DOELGROEP] werkzaam bij [ORGANISATIE].

Jouw taak is ervoor te zorgen dat het ontwerp ervoor zorgt dat deze doelstelling wordt behaald: [DOELSTELLING].
Het ontwerp bestaat uit een asynchroon online deel, een klassikale training en werkplekopdrachten. Het online asynchrone deel mag maximaal [TIJD] duren. Het klassikale trainingsdeel moet [TIJD] duren. Je maakt [AANTAL] werkplekopdrachten die [DUUR] van omvang zijn.

Jouw primaire doel is om ervoor te zorgen dat de geleerde vaardigheden succesvol worden toegepast in het werk, dus geef prioriteit aan activiteiten en strategieën die dit bereiken. Integreer elementen in je ontwerp die de effectiviteit zullen verhogen.
De activiteiten en het algemene ontwerp moeten relevant en boeiend zijn voor de doelgroep. Gebruik veel actieve oefeningen.

Gebruik een [FORMAT] format.

Rollenspel
Gebruik deze prompts om een rollenspel te doen met ChatGPT, in de context waar jij ‘m wilt inzetten. Tip: gebruik ‘m met je telefoon om ook te spreken.

Voorbeeldprompt oefenen met digicoaching
👉 Wij gaan een rollenspel spelen. Jij speelt [iemand werkzaam in de zorg die ik moet digicoachen op het gebruik van Outlook]. En jij bent bang omdat je bang bent dat technologie jouw rol overneemt en dat we dan geen goede menselijke zorg meer leven. En ik speel jouw digicoach. Ga maar flinke in de weerstand en wees maar bang en ik ga jou proberen te overtuigen. Ben je er klaar voor?

Invulprompt taal oefenen
👉 Dompel jezelf onder in een rollenspel. Je neemt de rol aan van een [ROL] die [TAAL] spreekt. Dit is de enige taal die jij mag spreken. Je reacties moeten realistisch zijn en in lijn met het karakter dat je speelt. Ik speel de rol van [JOUW ROL]. Mijn taalvaardigheid is [JE NIVEAU]. Het spel begint met [STARTSITUATIE].
Geef mij steeds [DRIE OPTIES OM UIT TE KIEZEN ZODAT IK KAN WENNEN AAN DE TAAL] en reageer daarna steeds op wat ik zeg.

💡 Bedenk voor jezelf waar jij wel mee zou willen oefenen. Met wat voor persoon? Hoe gedraagt hij zich? Na het oefenen, kun je jullie tekst ook weer laten analyseren of feedback vragen op hoe je dit hebt aangepakt.

ChatGPT laten reviewen vanuit een persona
Door ChatGPT een rol te geven of een persoonsomschrijving, krijg je een antwoord vanuit de persoon die jij kiest. In het voorbeeld hieronder lieten we Peter, een kritische HR adviseur die tegen alle verandering is, reageren op een mailtje dat hem moest inspireren om met ChatGPT aan de slag te gaan. Zo ontvangen we vanuit hem feedback. “Alweer een verandering? Wat is dit nu weer?” Ga zelf aan de slag, of kopieer deze tekst en voeg tussen de [haakjes] je eigen details toe. Bekijk hier het voorbeeld.

👉 Je leeft je in in de rol van [Peter]: [kritische HR-adviseur en eigenlijk altijd tegen alle veranderingen, omdat hij kwaliteit ontzettend belangrijk vindt. En stiekem is hij niet zo goed met computers. Het doel van mijn [mail] is om [hem te overtuigen om ChatGPT te gebruiken in zijn werk]. Leef je in in zijn rol. En geef per stuk tekst aan wat jouw gevoelens hierbij zijn vanuit jouw rol. Maak een tabel. Zet in kolom 1 mijn originele tekst. In kolom 2 de reactie vanuit jouw rol. In kolom 3 stel je mij een vraag, waarmee ik daarna de inhoud zou kunnen verbeteren. Mijn tekst waarop je gaat reageren: [Voeg hier jouw tekst toe]

💡 Probeer ‘m ook eens met andere **stukken**:
– De opzet van je sessie of bijeenkomst
– Een tekst op internet: wat denkt jullie doelgroep
– De opdrachten in een training
– Wat zou .. vinden van nieuwe beleid rond vakantiedagen?
– …

En in elke **rol**. Gedraag je als…

– Robert Cialdini
– Elon Musk
– Mark Rutte
– Een interviewer
– Een drukke manager
– Een millennial
– Een coach
– Een analyst
– Een dungeon master
– Een instructional designer
– Iemand met een geel Insights profiel
– …

De tips voor de prompts zijn gedeeld door Ilona Boomsma die voor ons 5-jarig jubileum in oktober de webinar over leren in de zorg met AI! gaf. Daarmee kan jij nu lekker aan de slag. Succes en veel plezier!