Miel is sinds 2018 trainer bij Buro StrakZ. Hij geeft voor ons de training Digicoach en Creatief denken. daarnaast houdt hij zich als ‘energieleverancier’ (bij Happy Miel) bezig met communicatie, samenwerking, teambuilding en online werkvormen. Hij is ook een echt theaterbeest en improviseert, presenteert, maakt cabaret op maat, is trainingsacteur en speelt in muziektheatervoorstellingen.

Miel heeft al meer dan 15 x de training Digicoach verzorgd.
“Ik vind het nog elke keer leuk om hem te geven en goed aan te sluiten bij de praktijk van de mensen. Ik vind het echt een goede training die we samen met alle trainers blijven verbeteren en aanpassen aan de nieuwste inzichten. Er zitten leuke speelse werkvormen in, en dat past bij mij. Leren moet leuk zijn. Ik vind het bovendien echt leuk om een klein radertje te zijn in het digivaardig maken van de zorg”.  Miel heeft zelf dan ook jarenlange ervaring in de zorg, zowel uitvoerend als leidinggevend. De leukste werkvorm vindt hij dan ook de bespreking van casuïstiek uit de praktijk. “Dan daag ik de deelnemers echt uit in lastige casussen, waardoor ze leren wat het effect van hun reactie is op die van de ander en combineer ik mijn trainerschap en coaching met mijn werk als trainingsacteur.”

Omdat hij al zoveel digicoaches heeft afgeleverd weet hij wat iemand tot een goede digicoach maakt. “Het is een hele veelzijdige functie. Mensen moeten naast de coaching ook de rol van marketeer vervullen om digistarters te bereiken en medewerkers te enthousiasmeren. Niet wachten totdat je spreekuur gevuld is, maar werven, enthousiasmeren, actie in de taxi! Het is belangrijk dat ze echt tijd krijgen om de functie vorm te geven en daarbij ondersteund worden door een projectleider en een planmatige aanpak van de organisatie”.

In maart 2020 stonden er ongelofelijk veel trainingen gepland toen COVID-19 uitbrak. Alle trainingen moesten gedigitaliseerd worden en in plaats van energiek voor de groep te staan, moesten de trainers achter een tafel achter de computer training gaan geven. Miel moest wel even wennen aan deze nieuwe vorm. “Na een lichte weerstand in het begin merk ik nu echter eigenlijk meer voordelen dan nadelen. Buiten de besparing aan reistijd van trainer en deelnemers past online leren prima bij de rol van digicoach en word ik als trainer uitgedaagd om ook online de energie hoog te houden. Hoewel ik live trainen echt nog leuker vind is er eigenlijk verder geen enkele reden om het niet online te doen. Deelnemers geven dat ook aan. De training Creatief Denken is wel echt geschikter voor live sessies! Daar verheug ik me ook weer op!”

In de WhatsAppgroep van trainers moeten we regelmatig keihard lachen om de humor van Miel. Hij vindt het zelf heerlijk als er iets gebeurt in de training waar hij met humor de hele training op terug kan komen. Hij verzint ook gekke acties waar mensen schaterlachend aan deelnemen. “Ik vind het leuk om af en toe bij pauzes zo dramatisch en theatraal mogelijk afscheid van elkaar te nemen. Daar komen briljante acties uit voort en mensen pakken daar dan ook echt de ruimte in en gaan los. Zoom biedt daar ook handige tools voor.”

Zijn er ook wel eens uitdagende situaties in de training Digicoach?

“Digicoaches zijn vaak onzeker of ze wel digivaardig genoeg zijn en hopen in onze training ook een knoppencursus te krijgen. Dat staat  echter niet in onze eindtermen en dat past ook niet bij ons. Maar het is wel eens lastig om niet aan die verwachting te kunnen voldoen. Ik adviseer projectleiders dan ook om hier zelf alert op te zijn en inhoudelijke digitale cursussen te geven wanneer nodig” vertelt Miel.

Voor de digicoaches zelf heeft hij ook tips: “Maak gebruik van de kennis die er al te vinden is op www.digivaardigindezorg.nl. Blijf elkaar voeden en opzoeken als digicoach en leer van elkaar. En vraag regelmatig feedback aan de mensen die je coacht! Houd jezelf scherp. En vraag dan meteen of ze nog meer mensen weten die digicoaching kunnen gebruiken. Toon lef en verkoop jezelf als digicoach in de organisatie. (Ook al zit marketing niet per definitie in het DNA van de zorgprofessional).”

Trainen en coachen zit gelukkig  wel in het DNA van Miel Verstappen! En daar zijn we blij mee bij Buro StrakZ. Op 8 juni 2021 verzorgt Miel ook een sessie op de werkconferentie Digivaardig in de zorg over speels leren met ludieke werkvormen. Die kun je gratis bijwonen! Meld je aan via deze link.